Timothy Young
13.2.2021

V době chaotické přípravy na organizaci očkování proti covidu začínají praktičtí lékaři po celé ČR implementovat systém virtuální sestry Emmy, který jim již nyní pomáhá zprostředkovávat komunikaci.

Emmy pomůže praktikům očkovat proti COVIDu

Tisková zpráva z 16.1.2021

V době chaotické přípravy na organizaci očkování proti covidu začínají praktičtí lékaři po celé ČR implementovat systém virtuální sestry Emmy, který jim již nyní pomáhá zprostředkovávat komunikaci s jejich pacienty

Emmy umí již nyní objednávat na libovolné očkování a naučit Emmy objednat na očkování proti covidu bylo otázkou dvou minut, říká spoluzakladatel Emmy, MUDr. Ondřej Sobotka, sám praktický lékař. Emmy je jedinečná v tom, že při zakládání požadavku položí pacientovi otázky, které lékař potřebuje vědět. Emmy se tak ujistí, že pacient splňuje kritéria pro očkování. Zároveň dává praktickému lékaři informaci o tom, že se k němu objednává pacient z jeho kartotéky. To je velký hendikep centrálního objednacího systému, kvůli kterému si praktičtí lékaři nepřejí, aby se k nim objednávali pacienti přes tento centrální systém.

Emmy praktikům již nyní pomáhá při objednávání na antigenní testování, které by jinak přinášelo další ohromnou administrativní zátěž spojenou s objednáváním. Na plné obrátky v současné době nejedou jen nemocnice, ale i praktičtí lékaři, kteří se starají o velký počet pacientů tak, aby zvládli své onemocnění v domácím prostředí a nemuseli navštívit nemocnice. “Staráme se v současné chvíli o pacienty, které bychom v jiné době a v normálním světě dávno poslali do nemocnice. Ale v současné chvíli pro ně v nemocnici není místo. Každý den se k nám nemůže dovolat velké množství lidí. Emmy umožní pacientům, aby nás vůbec mohli kontaktovat”, říká MUDr. David Halata, vesnický praktický lékař, člen rady Společnosti všeobecného lékařství.

Praktičtí lékaři mají zájem nabídnout pomoc při proočkování populace vakcínou proti onemocnění covid. Na některých místech republiky se dokonce daří zajistit očkovací látku do ordinací praktických lékařů, kteří tak mohou své pacienty očkovat. To je komfortnější pro pacienty a přináší to i větší bezpečnost, protože praktický lékař své pacienty zná a má jejich kompletní dokumentaci. Po prvních zkušenostech s centrálním objednávacím systémem je mnoho seniorů v nejistotě, protože nedostali termín a zatím není jasné, jak se o možnosti dostat termín dozví.

Organizaci očkování v ordinaci praktických lékařů umí velmi jednoduše zajistit virtuální sestra Emmy, která zároveň pacientům nabídne možnost i dalšího využití, například jednoduchého objednání receptu nebo objednání na prohlídku. “Z naší dosavadní zkušenosti vidíme, že pacienti se na nový způsob elektronického předávání svých požadavků přes virtuální sestru Emmy dobře zvykli a právě i pacienti seniorského věku si ho pochvalují. Vždy se najdou pacienti, kteří neradi komunikují online, ale takoví jsou ve všech věkových skupinách.” říká Eva Šubrtová Dis., zdravotní sestra z ordinace MUDr. Sobotky.

První analýzy využití virtuální sestry Emmy v prvních třech ordinacích ukazují skutečně rychlé přijetí ze strany pacientů. Již v prvních týdnech po zavedení Emmy v ordinacích předávali pacienti své požadavky až v 80 % všech případů. Jen asi ve čtvrtině případů se na ordinace pacienti obraceli telefonicky.

Zpět na výpis článků