Timothy Young
30.4.2021

MZČR plánuje dodat 5x více vakcín do rukou PL v červnu, než se očkovalo v březnu

5x více vakcín pro praktiky než doposud?

Zklamání

Zkušenost s očkováním proti covidu byla doposud pro mnoho praktických lékařů velmi frustrující – chystali se zapojit do toho klíčového úkolu a místo klinického nasazení zažili hlavně úřadování s očkovacími seznamy a pak čekání na Godota. Budou si praktici pamatovat rok 2021 jako rok, kdy chtěli očkovat a mohli se zapojit pouze jako brigádníci v očkovacích centrech?

Čerstvá data z MZČR (která ovšem zveřejnil např. Středočeský kraj, nikoliv Ministerstvo samotné!) naznačují, že nikoliv.

Výhled podle plánů MZČR

Podle ISINu bylo do konce dubna očkováno 373 tis. dávek vakcín firem Astra Zeneca a Janssen, nejvíce z toho v březnu, kdy bylo očkováno 200 tis. dávek. Oproti tomu, Ministerstvo plánuje očkovat 425 tis. dávek v květnu a dokonce 905 tis. dávek těchto dvou očkovacích látek v červnu. K tomu ministerstvo předvídá také schválení vakcíny Novavax a dodávku 108 tis. dávek – také v červnu.  Pokud by k tomu došlo, praktici by mohli mít za úkol očkovat 5x více dávek v červnu, než bylo vyočkováno v březnu.

V praxi by to znamenalo očkovat 250 dávek za jeden měsíc, místo průměrného počtu 50, které doputovaly do 3968 ordinací PL během března.

Když se podíváme na r. 2021 jako celek, praktici mají přes 90 % své práce v očkování proti covidu stále ještě před sebou.

Stane se to?

Nevíme to samozřejmě jistě. I v případě vakcíny od BioNTechu pokulhává skutečný průběh očkování za plánem o 13 %, v případě Moderny je to 19 % a u Astra Zenecy dokonce o 32 %.  Ale i kdyby praktici dostali 3x nebo 4x více dávek v červenu, než dostali v březnu, bude to výzva.

MUDr. Ondřej Sobotka, vedoucí lékař projektu Emmy, komentuje: „Jsme hrdí na to, že jsme s Emmy přišli jako první s komplexním řešením pro podporu logistiky očkování v ordinacích PL. A měli jsme velkou radost, když jsme viděli, jak krásně to funguje v praxi jak ve městech tak i na venkově. Ale počet dávek dodaných do ordinací praktiků nás všechny velmi zklamal. Proto se těšíme, že v květnu a zejména v červnu už bude všechno jinak a Emmy konečně dostane příležitost ukázat, jak velkou pomoc při organizaci očkování umí nabídnout!“

Zpět na výpis článků